Open LK 2017 was weer mooi

Eindelijk was het weer zover, op zondag 23 april werd gestreden om het Limburgs Kampioenschap onderwaterhockey. En deze maal deden er ook andere teams mee, met een Limburgse link :-), om het toernooi wat meer cachet te geven.

Helaas kon Genk geen team op de vinnen brengen en ook ZON en Orca moesten hun jeugdteam thuislaten wat ervoor zorgde dat Astacus al 1 titel binnen had voordat de teams ingeschreven hebben. Niet leuk en een zorgwekkende toestand in het hockey voor ‘groot Limburg’. Gelukkig laat Nederland zich van zijn beste kant zien en komt met de crème de la crème bij ons hockeyen. De U19 jongens en meisjes sluiten hun trainingsweekend af met een activiteit die ze het liefste doen. Hockey onderwater.

Het elite team van Astacus hebben in jaren niet meer zo’n compleet team gehad! Alle puzzelstukjes vielen in mekaar en er is door de trainers zelfs een selectie gemaakt moeten worden omdat we teveel spelers hadden. Eindelijk op oorlogssterkte!

Wedstrijd 1 is tegen Watervrienden Hoofdorp. Bekenden uit de NL competitie die er zin in hebben. De wedstrijd golft heen en weer. Na veel powerplay lukt het ons om de eerste goal te maken maar Watervrienden scoren in een sportieve wedstrijd bijna meteen tegen. Astacus pakt het initiatief weer en pakt voor de 2e maal de voorsprong. En weer is het Watervrienden die relatief makkelijk de gelijkmaker scoren. Met nog maar een dikke minuut te spelen zetten we alles op alles. We gaan toch niet gelijkspelen of verliezen? Doel was immers om het toernooi te winnen… In de laatste 15 seconden van de wedstrijd pakken we de winst.

Wedstrijd 2 is tegen Piranha Bastards. Een team bestaande uit, letterlijk en figuurlijk 😉 oud-studenten van Universiteit Twente. Deze dame en mannen zijn inmiddels uitgezworven over België en Nederland en spelen allemaal in de hoogste competities. Ondanks dat we wellicht dit team onderschat hebben (toch niet het allersterkste team opgesteld) maken we het beste ervan. We geven enorm veel tegengas, worden ook niet weggespeeld maar het gebrek aan samenspelen, niet het allersterkste team in het water zorgt ervoor dat we met 3-0 ten onder gaan.

Wedstrijd 3 is tegen ZON S&S uit Hoensbroek. Dit team heeft met afstand het minste ervaring, iets wat niet over hun enthousiasme gezegd kan worden. Met een mix van jeugd en ervaring bieden ze goed tegenstand. Astacus
wint uiteindelijk wel met 6-0 maar de tegenstand die ZON gaf bij de allerlaatste goal was veelbelovend van Hoensbroekse kant te noemen.

Dan is het tijd om tegen de Elite Dames aan te treden. Ook deze waren voor hun trainingskamp in de Ardennen in hun voorbereiding op het EK in Eger (H). Gezien onze warme band met deze dames, Veerle en Ellen kennen deze dames heel goed omdat ze met deze dames trainen en natuurlijk ook omdat Britt met hun meezwemt, staat er nogal wat op het spel. Astacus vliegt uit de startblokken. Mede door een omzetting in het team, zetten we de druk er vol op. De dames komen er niet aan te pas en worden links en rechts voorbij gezwommen. Eindelijk een wedstrijd voor Astacus die klopt van A tot Z. Einduitslag 8-0.

Wedstrijd vijf is tegen ‘aartsvijand’ Orca Bilzen. Hoewel ze te maken hebben met blessures en spelers die op trainingskamp in België waren zijn ze nooit te onderschatten. Supersnelle spelers, jong, snel en behendig. En de inzet: Limburgs Kampioen 2017! De messen zijn geslepen.
Astacus vlamt uit de startblokken maar Bilzen geeft geen krimp. Pas na enkele minuten lukt het ons om te scoren. Bilzen echter is geenszins van plan om op te geven en scoort brutaal tegen na een mooie aanval. Wederom bundelen we onze krachten en pakken nu door. Hoewel het nooit een walk over wordt, we moeten knokken voor iedere tegel, winnen we uiteindelijk met 7-2. Astacus pakt de titel en is daar heel blij mee!

De laatste, 7e wedstrijd, is tegen Njord, onze vrienden uit Veldhoven. Ook hier weer een mengeling van ervaring met jeugd. We zijn eindelijk op mekaar ingespeeld, de drive is precies goed, en de ervaring van Njord red het niet. Einduitslag 6-1 voor Astacus.

Al met al hebben we een mooi toernooi gehad in het Geusseltbad met de door ons zo vurig gewenste titel op zak. Hopelijk krijgt 2018 een mooi vervolg.

Isa hockeyt onder water in Dagblad de Limburger

Overal in Limburg, van noord tot zuid, zijn dagelijks de hallen en velden gevuld met jeugdige sporters. Kinderen die dromen van een grote carrière of gewoon genieten van hun passie. Vandaag: Isa Theunissen.
SVEN POELS

Geusseltbad in Maastricht, zondag middag om 14.15 uur. Isa Theunissen (15) uit Spaubeek bereidt zich tijdens het LK voor op een stevig potje onderwaterhockey. De speelster van Astacus (Latijns voor ‘rivierkreeft’) ademt een paar keer goed in voordat ze naar de bodem zakt. „Isa kan, zeker voor haar leeftijd, redelijk lang onder water blijven”, vertelt moeder Patricia. „Ze heeft een goede longinhoud. Op het droge kan ze anderhalve minuut haar adem inhouden en met onderwaterhockeyen zo’n veertig, vijftig seconden.” De sport waar bij je met zes tegen zes in het diepe een puck in de doelbak van de tegenstander probeert te krijgen, is behoorlijk intensief. „Van alle kanten kunnen spelers komen, je moet dus extra opletten en om kijken.” Vooruit kijkt Isa ook. ,,Ze wil volgend jaar meedoen met het Nederlands team onder negentien jaar.”

Astacus 30 jaar

Vandaag, zondag 16 april 2017, is het officieel precies 30 jaar geleden dat Onderwaterhockeyclub Astacus opgericht werd! Dit vieren we met een nieuw logo en voor het eerst hebben we eigen ontworpen tenue. Tevens organiseren wij het Open Limburgs Kampioenschap volgende week zondag, 23 april 2017, in het Geusseltbad te Maastricht en in het najaar gaan we nog een knaller van een toernooi doen! Ons enthousiasme is in de jaren alleen nog maar toegenomen. Wij zijn klaar voor de komende 30 jaar!