Een nieuwe hobby

door: Lieke

“Wat doe jij tegenwoordig?” Ja mensen onderwaterhockey is mijn nieuwe hobby. Familie en vrienden wisten dat ik tot mijn 18de fanatiek synchroon zwemmen heb gedaan maar dat ik sinds ik studeer (en dat is inmiddels al weer ruim 5 jaar) de zwemwereld op een lager pitje had staan en de nieuwe ambitie had om dokter te worden. Ze waren allang zover dat ze inmiddels wisten wat synchroon zwemmen was, kunstzwemmen in de volksmond. Wat op zich ook al geen alledaagse sport is. Ik zwem nog af en toe en geef nog wel eens training maar het water blijft toch altijd lonken en het fanatisme zit er toch in. Zodoende vond ik het, nadat ik afgelopen zomer terug kwam uit Zuid-Afrika, tijd voor iets nieuws, een vast ritme, weer op een vaste dag trainen en mijn fanatisme weer naar buiten laten komen. Met de komst van het Geusseltbad in Maastricht was ik op de site aan het kijken wat nu eigenlijk de openingstijden van het nieuwe zwembad waren. Even afgedwaald naar het kopje synchroon zwemmen, maar nee dat ging hem toch niet meer worden. En toen zag ik onderwaterhockey staan. Mijn eerste gedachte: “dat is volgens mij echt supergaaf”. Na de omschrijving gelezen te hebben en natuurlijk even op youtube wat filmpjes opgezocht te hebben, kon ik alleen maar een ding denken: daar wil ik wel eens een kijkje nemen. En zo geschiedde.

Mijn zwemvoorgeschiedenis inclusief snorkelervaringen op de mail gezet en al snel kreeg ik een enthousiaste reactie van Raymond. Die schreef dat dit DE sport voor mij zou zijn. Ik dacht meteen: dat stuurt hij vast naar iedereen die interesse toont (of hij dat ook daadwerkelijk doet weet ik eigenlijk niet…). Zodoende had ik mijn oude flippers uit de kast gehaald, m’n snorkelset (waar m’n bril toch echt niet meer van waterdicht was) en m’n oude badpak gepast (tja dat ging nog net). Toen was het tijd voor mijn eerste training, in ’t Limburgs niet te vergeten! Inmiddels weten jullie allemaal dat ik ben blijven plakken. De eerste Maastrichtse student, die niet eens echt uit Maastricht komt maar gewoon een echte Hollander is, als nieuw lid van Astacus. En ja, nu ben ik degene die uit mag leggen op feestjes en partijen wat voor een hobby ik nu weer heb. Laatst nog op mijn co-schap heb ik de zaalarts uitgelegd wat onderwaterhockey was en wat het inhield, die het overigens fantastisch vond. Komt de professor binnen, zaalarts: “heeft u wel eens van onderwaterhockey gehoord?”. Professor: “Bestaat dat?”. Zaalarts: “Jazeker, de co-assistent hier doet dat”. Wederom mocht ik vol enthousiasme vertellen wat er zo leuk  is aan onderwaterhockey.

Wat is er nu zo leuk aan onderwaterhockey?! Zwemmen ‘an sich’ is natuurlijk al erg leuk, ik ben een waterrat in hart en nieren. Onder water, boven water, een beetje poedelen, jezelf helemaal kapot zwemmen en dan met je verhitte hoofd even onderwater om af te koelen. Ik denk dat iedereen dat laatste gevoel zeker kent. Bij onderwaterhockey komen natuurlijk nog veel meer dingen kijken. Heb je namelijk ooit van een driedimensionale sport gehoord? Inderdaad, je tegenstander (of je teamgenoot) kan je ook van boven of onder benaderen. En nee we hebben helaas nog geen ogen in onze rug, dus dat blijft goed om je heen kijken en op je hoede blijven. Ja, wat kan ik nog meer zeggen… Het is gewoon de combinatie van alles! Fanatiek bezig zijn in teamverband, tactisch spelen, (onderwater) zwemmen, en ook nog eens conditioneel een goede oefening. Wat wil je nog meer?! Ik wil voorlopig nog niets anders!

Afgelopen paar maanden dat ik lid ben heb ik al een hoop geleerd. Ik had natuurlijk wel een voorsprong omdat ik kan zwemmen en met een snorkel en vinnen overweg kan maar daarmee ben je er zeker nog niet. De eerste keer dat je zo’n stick, of eigenlijk meer een stickje, in je hand hebt is toch wel wennen. Ik heb hem in het begin volgens mij ook wel 10x verkeerd om in mijn hand gehad, dan voel je je toch best een beetje een kn**sje. Maar al doende leert men is de uitspraak en met trots mag ik zeggen dat ik echt al wel vooruit ben gegaan. Zo goed als mijn grote vrouwelijke voorbeelden Britt en Veerle (maar dat spreekt voor zich) gaat het hem bij lange na nog niet worden. Of ik die ambitie heb? Ik ben fanatiek dat zeker, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet denk dat ik op deze leeftijd, oe dat klinkt wel heel oud.. Herstel.. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet denk dat ik naast mijn studieverplichtingen nog veel zal bereiken. Het lijkt me wel echt heel erg leuk om een keer een wedstrijd of toernooi mee te spelen, als we dan maar niet verliezen door toedoen van mij. Ik ben benieuwd wat 2014 me gaat brengen op onderwaterhockey gebied! In ieder geval een stuk meer dan ik een paar jaar geleden had kunnen bedenken 😉 Ik hoop dan ook dat 2014 voor iedereen weer een prachtig sportief onderwaterhockey jaar zal gaan worden!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.