Open LK 2017 was weer mooi

Eindelijk was het weer zover, op zondag 23 april werd gestreden om het Limburgs Kampioenschap onderwaterhockey. En deze maal deden er ook andere teams mee, met een Limburgse link :-), om het toernooi wat meer cachet te geven.

Helaas kon Genk geen team op de vinnen brengen en ook ZON en Orca moesten hun jeugdteam thuislaten wat ervoor zorgde dat Astacus al 1 titel binnen had voordat de teams ingeschreven hebben. Niet leuk en een zorgwekkende toestand in het hockey voor ‘groot Limburg’. Gelukkig laat Nederland zich van zijn beste kant zien en komt met de crème de la crème bij ons hockeyen. De U19 jongens en meisjes sluiten hun trainingsweekend af met een activiteit die ze het liefste doen. Hockey onderwater.

Het elite team van Astacus hebben in jaren niet meer zo’n compleet team gehad! Alle puzzelstukjes vielen in mekaar en er is door de trainers zelfs een selectie gemaakt moeten worden omdat we teveel spelers hadden. Eindelijk op oorlogssterkte!

Wedstrijd 1 is tegen Watervrienden Hoofdorp. Bekenden uit de NL competitie die er zin in hebben. De wedstrijd golft heen en weer. Na veel powerplay lukt het ons om de eerste goal te maken maar Watervrienden scoren in een sportieve wedstrijd bijna meteen tegen. Astacus pakt het initiatief weer en pakt voor de 2e maal de voorsprong. En weer is het Watervrienden die relatief makkelijk de gelijkmaker scoren. Met nog maar een dikke minuut te spelen zetten we alles op alles. We gaan toch niet gelijkspelen of verliezen? Doel was immers om het toernooi te winnen… In de laatste 15 seconden van de wedstrijd pakken we de winst.

Wedstrijd 2 is tegen Piranha Bastards. Een team bestaande uit, letterlijk en figuurlijk 😉 oud-studenten van Universiteit Twente. Deze dame en mannen zijn inmiddels uitgezworven over België en Nederland en spelen allemaal in de hoogste competities. Ondanks dat we wellicht dit team onderschat hebben (toch niet het allersterkste team opgesteld) maken we het beste ervan. We geven enorm veel tegengas, worden ook niet weggespeeld maar het gebrek aan samenspelen, niet het allersterkste team in het water zorgt ervoor dat we met 3-0 ten onder gaan.

Wedstrijd 3 is tegen ZON S&S uit Hoensbroek. Dit team heeft met afstand het minste ervaring, iets wat niet over hun enthousiasme gezegd kan worden. Met een mix van jeugd en ervaring bieden ze goed tegenstand. Astacus
wint uiteindelijk wel met 6-0 maar de tegenstand die ZON gaf bij de allerlaatste goal was veelbelovend van Hoensbroekse kant te noemen.

Dan is het tijd om tegen de Elite Dames aan te treden. Ook deze waren voor hun trainingskamp in de Ardennen in hun voorbereiding op het EK in Eger (H). Gezien onze warme band met deze dames, Veerle en Ellen kennen deze dames heel goed omdat ze met deze dames trainen en natuurlijk ook omdat Britt met hun meezwemt, staat er nogal wat op het spel. Astacus vliegt uit de startblokken. Mede door een omzetting in het team, zetten we de druk er vol op. De dames komen er niet aan te pas en worden links en rechts voorbij gezwommen. Eindelijk een wedstrijd voor Astacus die klopt van A tot Z. Einduitslag 8-0.

Wedstrijd vijf is tegen ‘aartsvijand’ Orca Bilzen. Hoewel ze te maken hebben met blessures en spelers die op trainingskamp in België waren zijn ze nooit te onderschatten. Supersnelle spelers, jong, snel en behendig. En de inzet: Limburgs Kampioen 2017! De messen zijn geslepen.
Astacus vlamt uit de startblokken maar Bilzen geeft geen krimp. Pas na enkele minuten lukt het ons om te scoren. Bilzen echter is geenszins van plan om op te geven en scoort brutaal tegen na een mooie aanval. Wederom bundelen we onze krachten en pakken nu door. Hoewel het nooit een walk over wordt, we moeten knokken voor iedere tegel, winnen we uiteindelijk met 7-2. Astacus pakt de titel en is daar heel blij mee!

De laatste, 7e wedstrijd, is tegen Njord, onze vrienden uit Veldhoven. Ook hier weer een mengeling van ervaring met jeugd. We zijn eindelijk op mekaar ingespeeld, de drive is precies goed, en de ervaring van Njord red het niet. Einduitslag 6-1 voor Astacus.

Al met al hebben we een mooi toernooi gehad in het Geusseltbad met de door ons zo vurig gewenste titel op zak. Hopelijk krijgt 2018 een mooi vervolg.

Isa hockeyt onder water in Dagblad de Limburger

Overal in Limburg, van noord tot zuid, zijn dagelijks de hallen en velden gevuld met jeugdige sporters. Kinderen die dromen van een grote carrière of gewoon genieten van hun passie. Vandaag: Isa Theunissen.
SVEN POELS

Geusseltbad in Maastricht, zondag middag om 14.15 uur. Isa Theunissen (15) uit Spaubeek bereidt zich tijdens het LK voor op een stevig potje onderwaterhockey. De speelster van Astacus (Latijns voor ‘rivierkreeft’) ademt een paar keer goed in voordat ze naar de bodem zakt. „Isa kan, zeker voor haar leeftijd, redelijk lang onder water blijven”, vertelt moeder Patricia. „Ze heeft een goede longinhoud. Op het droge kan ze anderhalve minuut haar adem inhouden en met onderwaterhockeyen zo’n veertig, vijftig seconden.” De sport waar bij je met zes tegen zes in het diepe een puck in de doelbak van de tegenstander probeert te krijgen, is behoorlijk intensief. „Van alle kanten kunnen spelers komen, je moet dus extra opletten en om kijken.” Vooruit kijkt Isa ook. ,,Ze wil volgend jaar meedoen met het Nederlands team onder negentien jaar.”

Astacus 30 jaar

Vandaag, zondag 16 april 2017, is het officieel precies 30 jaar geleden dat Onderwaterhockeyclub Astacus opgericht werd! Dit vieren we met een nieuw logo en voor het eerst hebben we eigen ontworpen tenue. Tevens organiseren wij het Open Limburgs Kampioenschap volgende week zondag, 23 april 2017, in het Geusseltbad te Maastricht en in het najaar gaan we nog een knaller van een toernooi doen! Ons enthousiasme is in de jaren alleen nog maar toegenomen. Wij zijn klaar voor de komende 30 jaar!

Zondag 25 maart 2017 Belgische beker

In de reguliere competitie zijn we, doordat we de laatste competitiedag vanwege ziektes/blessures en werk niet aanwezig konden zijn en dus forfait moesten geven, als 4e geëindigd.

De beker begint met een indeling via lot bepaald. Vanaf dan worden de teams in 2 groepen verdeeld en via een vast speelschema wordt dan de route naar de finales bepaald door winst of verlies. Net zoals in het bekervoetbal.

Onze eerste wedstrijd is tegen de Sharkies. Dit is een beginnend damesteam van EPO uit Louvain la Neuve. We starten met maar 6 spelers omdat gelijktijdig in Zeist de jeugdcompetitie gespeeld wordt waardoor Roger, Jelle en Pauline later komen. De startzwemmers zijn: Sven, Lieke, Remco, Tom, Veerle en Raymond.

De tegenstand is minder dan we verwachtten. De dames komen er niet aan te pas en mede geholpen door onze nieuwe zwem outfits, maken we op een wedstrijd van 2x 12 min. er uiteindelijk 18-0 van. Lekkere opwarmer.

Wedstrijd nummer 2, als we deze winnen staan we in de halve finale, spelen we tegen Akula. Roger, Jelle en Pauline zijn inmiddels gearriveerd waardoor Remco weer naar huis gaat omdat hij nog dienst heeft.
We krijgen wat meer tegenstand dan in de eerste wedstrijd maar de tegenstander haalt alle trucen uit de doos om ons af te stoppen. De wedstrijd wordt veelvuldig stilgelegd vanwege overtredingen van hun zijde. Gelukkig houden de scheidsrechters de wedstrijd goed in de hand. De einduitslag wordt 8-1 voor ons.

In de halve finale moeten we aantreden tegen de geduchte tegenstander uit Bilzen, Orca. Zij zijn er op gebrand om de beker te pakken nadat ze wederom naast het kampioenschap gegrepen hebben. Ze hebben hun allersterkste team opgesteld en starten furieus. Wij ook, maar hun efficiency is vele malen hoger en na luttele minuten staan we dan ook al met 2-0 achter. Achterin wordt de zaak door ons gecontroleerd omgegooid Raymond gaat in de bak liggen, Veerle op de flank en Roger in het centrum. Dit werkt in zoverre goed dat Bilzen niet meer als een mes door de boter snijdt. Hoewel het krachtsverschil groot blijft, kunnen we onze (nieuwe ) huid duur verkopen. De armada krijgen we zelfs een keer helemaal gestopt en het doel om bij hun te scoren lukt ook nog. Al met al een flink pak slaag gekregen met 13-1, maar tevreden.

We gaan nu meteen erachteraan de kleine finale spelen. Ditmaal is het maar 5 minuten rust en dan weer vol gas er tegenaan. We houden onze laatste configuratie aan tegen EPO. Zij hebben dik verloren van BUWH1. Binnen enkele minuten blijkt dat we aan een echt schaakspel begonnen zijn. Er worden geen rushes gemaakt, het spel vliegt niet van links naar rechts, maar voor iedere centimeter wordt en moet er geknokt worden. Wederom hebben we een paar kundige scheidsrechters in het water liggen, wat ook wel vermeld mag worden. De gemaakte fouten worden gezien en bestraft waardoor de wedstrijd, ondanks het fysieke karakter, nooit de intentie heeft om te escaleren. Het gaat immers wel om plek 3! Er staat maw wel iets op het spel. Halverwege de eerste helft slagen we erin om een gaatje te vinden en te scoren. Wat ook de ruststand wordt. Na de pauze, het zelfde laken een pak. Het lijkt wel American Football qua ‘landveroveren’. Beetje naar links, beetje naar rechts. En dan na wederom een fout in de verdediging van EPO als gevolg van onze druk, wordt er uit een vrije pucksituatie door ons weer gescoord, 2-0. Dit gaan we echt niet meer uit handen geven! EPO start met hun slotoffensief. Na heel lang slagen ze er uiteindelijk een paar minuten voor tijd, om te scoren. 2-1. Een terechte uitslag en Astacus pakt plek 3!

De grote finale tussen BUWH 1 en Orca Bilzen eindigt na een sterk begin van Bilzen uiteindelijk toch in een dikke winst voor Brussel met 4-1 waardoor zij er met hun 3e dubbel in 3 jaar vandoor gaan.

De winnaars van de Coupe de Belgique 2017:

Verliezen en toch een redelijk goed gevoel…..

Verliezen en toch met een redelijk goed gevoel naar huis voelt toch een beetje vreemd, maar ik denk dat er zeker een aantal zwemmers het met mij eens zijn.

Laten we bij het begin beginnen. zaterdagavond het bericht van Roger dat onze eerste wedstrijd tegen de watervrienden niet door gaat. Een wedstrijd die we dachten te kunnen winnen. Zij staan laatste en wij een na laatste in het klassement. Maar doordat we moesten scheidsen moesten we toch om 10.00 uur aanwezig zijn. Als team besloten we toch maar om met z’n allen om 10.00 uur aanwezig te zijn aangezien we de tijd wel konden gebruiken voor wat tactiektraining. Vol goede moed op naar t noorden, de sneeuw kwam ons letterlijk tegemoet. En tegen de tijd dat we in Zeist waren was alles om ons heen wit.

Barracuda stelde al gauw voor om onze laatste wedstrijd naar voren te halen. Dat hield in dat we na het scheidsen meteen volle bak er tegen aan moesten, geen tijd meer om iets door te nemen etc.. Of het daar aan gelegen heeft weet ik niet, maar we werden keihard ingemaakt. We lagen niet klaar, werkten niet samen en wisten slechts 1 x te scoren. Met een 1-12 op het scorebord verlieten we beteuterd het water.

Zoals het een goede captain betaamd werd er een flinke speech gegeven en wisten we elkaar op te peppen. Iedereen ging er met goede moed weer tegen aan!
De tweede wedstrijd was tegen GOV 1. We hadden een goede start en alle punten die we besproken hadden werden goed meegenomen in deze pot. Compact spelen, flanken dichthouden, achter je schot aanzwemmen etc. De eerste 2 goals vielen helaas bij ons. Maar daar was toch enige tijd voor nodig en we wisten goed weerstand te bieden. En terwijl Ellen zich onderwater nog even verontschuldigde alvorens een goede pas te geven, wisten we dan toch eindelijk een goal te maken! 1-2! Er zat nog meer in voelden we, maar hoe hard we ook knokten en hoe goed we ook samen speelden… de daarop volgende goals waren van de tegenpartij. Ze waren toch wat te sterk. De eindstand 1-5.
Ondanks 2 verloren partijen zeker een leerzame dag met een stijle leercurve van het team!
Op naar de volgende!

Verslag speeldag 3 Belgische competitie

Belgisch kampioenschap ronde 3, 5 februari

Zondag jl. was het zover, ronde 3 in de Belgische competitie.

Dankzij onze performance in de voorgaande ronden zitten we nu in de race voor de plaatsen 1 t/m 4.

Het zal een heuse kluif worden om ons staande te houden. We zijn nl met afstand het team met de jongste spelers (en ook de oudste 🙂 ), meest onervaren en ook de ploeg met de meeste dames.

We zullen vandaag uit 3 windhoeken komen. Tom uit het Zuid-Westen, de dames Veerle, Lieke en Dana vanuit Zeist omdat ze eerst nog ‘even’ een competitie met Lila moesten spelen de bikkels, en dan Pauline, Bart, Roger, Remco en Raymond vanuit ‘Maastricht’. Tov van vorige speeldag missen we Sven en Niels (geblesseerd) en Mieke (verhinderd). Een flinke aderlating dus.

Onze eerste wedstrijd was tegen Bilzen A(ndy). Vorige competitiedag verslagen, maar toen waren ze aangeschoten wild. Andy kon niet meespelen omdat hij zijn pols opengesneden had en Patrick die zijn knie ‘in puin’ had liggen.
Nu waren beiden hersteld en voor de gelegenheid was er nog een Kiwi ingevlogen.

We waren zeker niet scherp bij het begin van de wedstrijd. Allereerst sliepen we bij het begin van het signaal. Bilzen lag bij wijze van spreken al bij onze goal toen wij pas in de gaten hadden dat we begonnen waren. Binnen een minuut stond het dan ook al 2-0 achter. En dat ook nog op het diepe gedeelte van het bad, 3m, wat Bilzen niet gewend is en waar wij 2,5u per week op trainen…

We komen helemaal niet in de wedstrijd en verliezen kansloos met 13-2.

De 2e wedstrijd is tegen Zuunse Karpers. Een ploeg met flinke jongens en ook enkele spelers die in de Nationale Belgische ploeg spelen.

Ook nu spelen we niet genoeg gefocust. We hebben voorin te weinig slagkracht en snelheid om Zuunse onder druk te zetten. Toch zetten we ons beste beentje voor en laten we niet zonder slag of stoot over ons heenlopen. Bij een stand van 9-2 voor Zuunse ontploft het spel. Zonder aantoonbare reden wordt de duikbril van Raymond afgetrokken zonder dat er een puck in de buurt is. En dat alleen maar omdat hun aanval stuk liep op de gelegenheidskeeper. Toen er andersom aan de rem getrokken werd, ontplofte het lont in het kruit. Scheidsrechters erbij, toernooileider erbij en koortsachtig overleg. Beide ploegen krijgen een waarschuwing zich te gedragen en verder te gaan met het spel op een normale manier. De break werkte prima voor ons. Het resterende gedeelte van de wedstrijd winnen we doordat we hockeyend kunnen laten zien wat we waard zijn. Einduitslag 11-5 voor Zuunse, welke na afloop hun excuses komen aanbieden voor hun ontvlambare gedrag bij tegenslag.

De laatste wedstrijd is tegen de regerend recordkampioen BUWH uit Brussel. Een internationaal gezelschap, zonder vrouwen maar wel met diverse internationals. Dit wordt een kluif om deze binnen de 20-0 te houden, terwijl Lieke zelfs spreekt van een doelpunt vóór voor ons (iets wat Zuunse en Bilzen in ieder geval niet gelukt was…)

Het tempo ligt hoog, de scheidsrechters zien niet alle overtredingen maar Brussel is gewoon beter. Met name als wij uitbreken weten ze razendsnel ons de puck af te nemen en dan een slachting aan te richten met hun snelle uitbraken. Ook Brussel heeft moeite met onze Do or Die inzet. Op het laatst weten we de puck klem te houden in de hoeken (niet leuk, wel effectief als je niet afgeslacht wil worden!) en drijven Brussel tot wanhoop. Het eindsignaal klinkt bij 18-0. Tsja, wat moeten we erover zeggen? Zuunse verloor met 22-0, Bilzen A met 8-0. Terechte nederlaag en kampioen in spé.

Volgende speeldag hopelijk weer met een aangevuld team om Astacus toch op plek 3 te krijgen.

Raymond

4de speeldag van de competitie

Verslag van de Nederlandse competitie door Katrien.

Zondag 29 januari afspraak op de vaste plaats op de carpoolparking in Urmond voor alweer de 4e speeldag van de Nederlandse competitie in Zeist. Net als vorige twee speeldagen moesten we het opnemen tegen Njord en GOV.

Roger had wat gepuzzeld met de opstelling, en we waren er allemaal klaar voor!

De eerste wedstrijd was tegen onze vrienden uit Veldhoven. We konden als eerste scoren! Maar helaas viel al snel de tegen goal. Na de eerste helft stond het 4-2 voor Njord. De score na de tweede helft stond op 8-3.

Een dik uur later mochten we het opnemen tegen GOV. Na de eerste helft stond het 5-0 en het spel einigde op 12-0 voor GOV. Maar wat ik vooral onthouden heb van deze pot zijn 3 dingen: we kregen de eerste helft een penalty, en Roger, de man met oneindige lucht, nam de penalty niet omdat hij geen adem meer had. Patrick en Ellen vielen moedig aan maar helaas kon de verdediger van GOV de puck uit de goal houden. In de tweede helft kregen we een penalty tegen. Ellen, keep calm and take the penalty, kon deze helaas niet tegen houden.

Ook al hebben we de 2 wedstrijden verloren, tegen de nummer 1 en 2, het was een leuke dag en ik denk dat we als team weer wat dichter bij elkaar gegroeid zijn.

Op naar 12 februari!

Eerste competitiedag in 2017

Eerst en vooral: voor iedereen de beste wensen voor dit nieuwe jaar!
Nu de feestdagen weer voorbij zijn is het weer tijd om te hockeyen. Zonder nog samen te kunnen trainen moest er namelijk zondag 8 januari alweer een speeldag van de eerste klasse in de Nederlandse competitie worden afgewerkt. Lieke, Sven, ikzelf en nog een vriendin van Lieke vertrokken vanaf Maastricht richting Zeist. Roger, Bart, Pauline en Ellen verzamelden in Urmond op de Parking en Veerle en Patrick zouden ieder zelf naar Zeist rijden. Jelle zouden we ophalen aan het station van Zeist waar ook de vriendin van Lieke werd afgezet. Het was een lange rit aangezien er maar 50 kilometer per uur mocht gereden worden in plaats van 130 vanwege de dichte mist, ondanks dit waren we nog ruim op tijd in het zwembad waar Patrick ons al zat op te wachten. Tijd om ons om te kleden en als Veerle arriveert zullen we de tactiek even bespreken. Om half 10 besloten we toch maar even om Veerle te bellen want ze was er nog steeds niet. Aan telefoon kregen we van een nog half slapende Veerle te horen dat ze haar had overslapen en we het dus zonder haar zouden moeten doen. Naast Veerle moesten we ook Katrien (gebroken teen), Dana en Remco missen deze speeldag.
Na een korte bespreking van de tactiek was het zover, onze eerste wedstrijd van de dag tegen Njord. We boden goed weerstand in het begin ban de wedstrijd maar kwamen helaas toch 1-0 achter te staan. Ondanks dit konden we ons goed spel voort zetten en maakte Sven er 1-1 van! Jammer maar helaas gaven we te veel ruimtes weg en zaten we niet vlug genoeg op de tegenstander wanneer ze de puck hadden, hierdoor verloren we de wedstrijd uiteindelijk met 8-1.
Onze tweede wedstrijd was er een tegen GOV2. In deze wedstrijd hadden we hetzelfde probleem als de eerste, we gaven nog te vaak ruimtes weg en zaten ook hier niet vlug genoeg op de tegenstanders waardoor we verloren met 10-0.
Ondanks het verlies in beide wedstrijden vond ik het een leuke en zeer leerrijke dag.